top of page

Wetenschap

Een zeer vlot leesbaar werk over Marie Curie en de ontdekking van de radioactiviteit werd geschreven door Clara Vanuyten (geschikt voor personen vanaf 10 tot 110 jaar).
"Hoe een Pools meisje een beroemde vrouw werd"

Onderstaande knoppen leiden je naar 13 van de posters waarover je meer uitleg kan vragen tijdens de tentoonstelling vóór en na de voorstelling en tijdens de pauze. 

Radioactiviteit heeft een belangrijke functie in de geneeskunde, zowel om diagnoses te stellen als om kanker te behandelen. In de tijd van Marie en Pierre ontdekte men al hoe radium kon gebruikt worden om tumorcellen te vernietigen. De "radiumtherapie" werd de eerste succesvolle behandeling van kanker ooit. Sindsdien werd er enorme vooruitgang geboekt. De straling uit het natuurlijke radium werd vervangen door straling uit kunstmatig gemaakte isotopen, o.a. met behulp van  straling uit zogenaamde deeltjesversnellers. De behandeling met behulp van radioactieve straling noemt men nucleaire geneeskunde. 

EANM link website kinderen.JPG

Het EANM (European association of Nuclear Medicine) is een leidingevende professionele organisatie voor nucleaire geneeskunde in Europa. Het is een overkoepelende organisatie die werd opgericht in 1985 en ze verenigt nationale organisaties, aangesloten organisaties en individuele leden die werken in het gebied van de nucleaire geneeskunde en in aanverwante gebieden. EANM legt zich ook toe op de promotie van de nucleaire geneeskunde bij internationale organisaties en bij het brede publiek.

Daarvoor heeft EANM een aantal didactische filmpjes gemaakt die informatie geven over de nucleaire geneeskunde en haar toepassingen. Hieronder kan je de verschillende filmpjes bekijken.

Via deze link (afbeelding) geeft de EANM uitleg voor kinderen over nucleaire geneeskunde, op een heel toegankelijk niveau (Engels).

The European Association of Nuclear Medicine (EANM) is the leading professional organisation for nuclear medicine in Europe. Established in 1985, the EANM serves as an umbrella organisation comprising national societies, affiliated societies and individual members working in nuclear medicine or related fields. It is also dedicated to the promotion of nuclear medicine amongst international organisations like the International Atomic Energy AgencyEU institutions like the European Union and the general public.

bottom of page