top of page

Verhaal

Als meisje mocht ze in haar eigen land de universiteit niet binnen, en trok ze naar Parijs.

Als immigrant was ze in Parijs niet altijd welkom, maar werkte ze zich omhoog tot beste student van haar jaar.

Tien jaar later was ze één van de beroemdste wetenschappers aller tijden, want samen met de liefde van haar leven deed ze een ontdekking die de wereld voor altijd veranderde: de radioactiviteit.

Vandaag, een eeuw later, hebben ieder jaar tien miljoen mensen hun leven te danken aan de radiotherapie, de kankerbehandeling die mogelijk werd door de ontdekkingen van Mania Sklodowska en Pierre Curie.

In een spektakel vol humor, muziek, en een vleugje romantiek, brengt de muzikale komedie Curieus het spannende verhaal van Mania Sklodowska, alias Madame Curie, en de ontdekking van de radioacticiteit.

In een verhaal vol ware en minder ware anekdotes volgen we de ontdekkingstocht van één van de beroemdste vrouwen van de 20ste eeuw.  Kleurrijke zijfiguren spelen ieder op hun manier hun rol in een achtergrond van sociale en maatschappelijke context.  In het stuk maken we kennis met “JoJo” (een werkman die meer bijdraagt aan de wetenschap dan hij zelf durft te vermoeden), met de gladde en narcistische professor Langevin (die een meer dan wetenschappelijke interesse heeft in Marie), met de gierige administrator Schutz en zijn hitsige secretaresse, met roddelende poetsdames, en met Marie’s (schijnbaar) erg assertieve zus Bronia.

Op het labo zal ongetwijfeld een werkman in dienst geweest zijn, maar zoals Jojo het zou zeggen: de gewone mens geraakt niet in de geschiedenisboeken. Directeur Schutz belichaamt de druk op de hedendaagse universiteit om meer begaan te zijn met productiviteit en winstbejag dan met wetenschappelijke nieuwsgierigheid. In realiteit was Paul Schutzenberger een degelijk maar eerder onbekend wetenschapper, en zijn er aanwijzingen dat hij de Curies sterk gesteund heeft in hun onderzoek.  Langevin was in realiteit een ernstig natuurkundige. Hij had na het overlijden van Pierre een relatie met Marie, wat in die tijd een ware hetze ontketende tegen de weduwe. De zijfiguren werden fantasievol ingekleurd, maar de wetenschappelijke inhoud van het stuk blijft op ieder moment correct, tenzij de regisseur sommige handelingen of teksten wijzigt.

bottom of page