In een inspirerend spektakel vol humor en muziek brengt Curieus het verhaal van Mania Sklodowska, alias Madame Curie, en haar ontdekking van de radioactiviteit. De leerlingen ervaren een namiddag vol entertainment, en maken ondertussen kennis met een uniek STEM-rolmodel en met het belang van wetenschap en technologie als motor van onze maatschappij. Het overbrengen van wetenschappelijke en historische kennis zit subtiel verweven in een wervelend theaterspektakel.
Curieus wordt opgevoerd in twee versies: tijdens het weekend gericht op gezinnen, op donderdag- en op vrijdagnamiddag speciaal op maat gesneden van scholen. In de schoolvoorstelling (13u tot 16u) worden de meeste rollen gebracht door jong aanstormend talent om de toegankelijkheid voor jongeren nog sterker te maken.
In de foyer van de theaterzaal wordt vanaf 11 uur een tentoonstelling georganiseerd over radioactiviteit en haar toepassingen. Jonge onderzoekers van Universiteit Antwerpen zullen aanwezig zijn om leerlingen doorheen de tentoonstelling te leiden. Er zal onder andere een grote Wilson-nevelkamer opgesteld staan waarin de leerlingen “live” de natuurlijke radioactieve straling observeren. Met een Geigerteller en een spectrometer zullen ze zelf de activiteit van producten kunnen meten. Gebruik makend van een isotoop met korte vervaltijd zullen ze zelf het exponentieel verval kunnen volgen. Uiteraard voldoen alle experimenten aan de nodige veiligheidsvoorschriften.
Motivatie:
Mania Sklodowska, alias Marie Curie, is het rolmodel bij uitstek van de jonge vrouw die ondanks beperkte kansen één van de grootste wetenschappers aller tijden werd. Zij ontwikkelde zelf de nieuwe technologie om uiterst zeldzame radioactieve stoffen te extraheren uit tonnen erts. Haar werk betekende de start van een heel nieuwe tak in de wetenschap: het onderzoek naar de radioactiviteit. Het werk was bovendien een cruciale schakel in de aanloop naar de kwantumfysica. Buiten fysicus was Mania Slodowska ook wiskundige, met andere woorden: een vrouw die iedere letter uit STEM in alle opzichten belichaamt.
Vandaag, een eeuw na haar ontdekkingen, hebben wereldwijd ieder jaar tien miljoen mensen hun leven te danken aan de radiotherapie. Deze kankerbehandeling werd mogelijk door de ontdekkingen van Mania Sklodowska en Pierre Curie, waardoor de materie het brede publiek nog sterker zal aanspreken. De iconische figuur van Mania Sklodowska-Curie, de jonge vrouw die als immigrante de hoogste regionen van het onderzoek veroverde, is de ideale persoon om deze unieke nieuwe vorm van STEM-educatie rond op te bouwen. Het verhaal van Marie Curie is onderwerp geweest van verschillende theaterstukken en films, maar nooit werd haar verhaal gebruikt om wetenschappelijke informatie over te brengen, of om een positieve attitude ten opzichte van wetenschappelijke kennis uit te stralen.
Met de organisatie van schoolvoorstellingen wil Curieus niet alleen een motivator zijn om de leerstof te verwerken, maar wil Curieus leerlingen ook een unieke ervaring brengen om hun interesse in wetenschap te stimuleren.