Yoeri Lewijze (°1978) studeerde toneel en musical aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij heeft een uitgebreid palmares als theater-, televisie- en filmacteur, regisseerde vele muziekvoorstellingen en toneelstukken en was theaterdocent aan verschillende academies.
“Ik ben iemand met een passie voor theater en verhalen, gebeten om te vertellen en te verwonderen. Hoe vat ik mijn eigen carrière tot hiertoe best samen? Als ik erbij stil sta valt het me vaak op dat het meer is dan ik denk. Bij deze een poging tot een lijstje met belangrijke momenten.
Als kind stapte ik op mijn elfde voor het eerst de scène op, en speelde mee in verschillende producties in het theater waar ook mijn ouders speelden. Theater werd me met de paplepel ingegeven. Op mijn zeventiende besloot ik verder te studeren aan het conservatorium in Brussel, waarna ik ervaring opdeed als regieassistent, orkestregisseur en stagemanager in musicals en arenaproducties in Vlaanderen en Nederland.
Vanaf het jaar 2000 begon ik als acteur bij jeugdtheater ’t Appeltje en theater De Komeet in diverse jeugdmusicals te spelen, terwijl ik op televisie verscheen in “Thuis”, “Zone Stad”, “Flikken”, “Familie”, “Megamindy” en verschillende andere reeksen. Voor JIM-tv maakte ik als hoofdpersonage mee het celebrity-programma “De Bende van Jim”. Bij het Fakkeltheater speelde ik in de educatieve voorstellingen “Adagio” en “ETT”, en later meer dan 400 voorstellingen lang in “Wolken en een beetje regen”. Ik speelde er ook in “Gebroken Glimlach”, waarvoor ik de muziek schreef.
Vanaf 2006 toerde ik als acteur met Ensemble Leporello. Met de voorstellingen “Britannis”, “Koffie/Temesta” en “Macbethbranding” reisden we van Groningen tot Monaco, met als één van de hoogtepunten ongetwijfeld 21 voorstellingen van “Surfing Macbeth” op het festival van Avignon in 2010. Ik werkte als regisseur opnieuw samen met jeugdtheater ’t Appeltje voor de musicals “Blauwbaard” en “Supermam”. Voor Ensemble Leporello gaf ik verschillende workshops, en ik begon als drama-docent aan de Zaventemse Academie en het Cultuurcentrum van Sint Niklaas.
In juli 2011 gingen we voor groots spektakel, toen ik voor Axl Peleman en Stad Antwerpen de “Volksliekes-parade” maakte. Een verhalende stoet door de straten van de stad, met meer dan driehonderd spelers voor een publiek van duizenden Antwerpenaren.
Ik begon als regisseur ook bij Theater aan de Stroom te werken. In 2012-2013 regisseerde ik daar “Van de brug af gezien” van Arthur Miller. Onder hetzelfde dak maakte ik voor het Educatief Theater “2019”, een voorstelling over duurzame ontwikkeling, en “Alle 5”, over kansarmoede. "Alle 5" ging in 2013 in première in aanwezigheid van hare majesteit Koningin Mathilde, en bleef meer dan drie seizoenen lang toeren.
Als acteur speelde ik daarna bij Theater aan de Stroom in “De Schommel” van Edna Mazya, en ik regisseerde er de zwarte komedie “Vrouw Eet Man” van Debbie Issitt. Een seizoen later volgde een regie en bewerking voor zes spelers van “King Lear” van Shakespeare. Op televisie speelde ik rond die tijd gastrollen in “Rox” en “Kosmoo” van Studio100. In 2015 richtte ik M’RZA op, een theatergezelschap dat zich tot doel stelt voorstellingen te maken waarin toeschouwers op alle mogelijk manieren ondergedompeld worden in het universum van de voorstelling. We maakten de voorstellingen “Randlandia” (in samenwerking met vzw De Rand), “Hikikomori Fever” en “BE-Longing”.
Vandaag vindt u me als acteur op de scène in de muziektheatervoorstelling “Lang en Gelukkig” met Duo Adentro, en op tournee met “Création d’un univers” van de Compagnie des Mutants. Ik ben de voorbije jaren als docent woord verbonden geweest aan de academies voor podiumkunsten van Scherpenheuvel, Diest en Tienen. Op muziekvlak mocht ik de concerten en videoclips van Pulse Percussion Trio regisseren, en een tiental edities van de nieuwjaarsconcerten van vioolschool “Kortjakje”. In 2020 regisseerde ik twee muziekvideo’s voor Vis à Vis, en nam ik de concertregie op mij van het symfonisch orkest van de VUB. In de zomer van 2021 speelde ik elf afleveringen lang De Stille in "Familie", en speelde ik mee in "Het Verhaal Van Vlaanderen", het nieuwe programma van Tom Waes en De Mensen. Nog in 2020 regisseerde ik “Armand”, een monoloog over het leven van Armand Swartenbroeckx, waarmee we sindsdien op tournee zijn. De teller staat ondertussen op meer dan 60 tourdata, frans- en Nederlandstalig, en in januari 2022 waren we te gast in Teatro Spazio NO’HMA in Milaan.”