top of page

Ontstaan

In maart 2020 werd een korte eenakter gebracht op de Kinderuniversiteit (Universiteit Antwerpen): “Mania en de steen met de zwarte stralen”. Deze 30-minuten durende voorstelling over de ontdekking van de radioactiviteit sloeg sterk aan bij het publiek, zowel bij de aanwezige kinderen als bij hun ouders. Het succes vormde de katalysator om de idee uit te bouwen tot een volledig nieuwe vorm van wetenschapseducatie: via verhaal en spektakel wetenschappelijke materie toegankelijk maken voor een breed publiek.

Bouwend op het succes van het kleine pilootproject schreven professor Fysica Joris Dirckx  en wiskundige Greet Eyckmans de tekst en de muziek voor een groot spektakel over Mania Sklodowska en haar baanbrekende wetenschappelijk werk. Voor de muziek ontstond een intense samenwerking met Han Flintrop, docent aan de Podiumacademie en ervaren arrangeur. Het script werd met lof onthaald door mensen uit de theaterwereld, waardoor professioneel regisseur Yoeri Lewijze zich aanbood om zijn naam aan de productie te verbinden als regisseur.

Podiumacademie Lier, de grootste kunstacademie van Vlaanderen, coördineert de productie. Universiteit Antwerpen engageerde zich voor technische steun aan de productie. Een twintigkoppig live orkest van ervaren amateurmusici onder leiding van Han Flintrop zal de cast van tientallen toneelspelers, zangers en dansers ondersteunen.

29 april 2023: Fotoshoot voor het programmaboekje van Lcc De Mol Lier, in l' Avenir Site. De sfeer zat er meteen in.

mei 2023: Hoofdactrice Hilde Carens neemt haar voorbereiding op de rol als Mania Slodowska/Curie ernstig!

1 juni 2023: Op 30 mei had de tweede auditiesessie plaats. Er stroomde weer veel talent toe. In het najaar openenden we de jacht voor de (alvast naar naar eigen zeggen) onvolprezen en aanbiddelijke Professor Langevin.

Op 1 september werd het startschot gegeven voor  de realisatie van Vlaanderens meest unieke musical: CURIEUS!

De zangrepetities zijn volop bezig.

20230926_184255.jpg

oktober 2023: Voorbereidingen voor een spectaculaire voorstelling!

januari 2024: Het decorteam vliegt er ook in!

20240126_082715.jpg
20240126_094905.jpg

7000 rivetten voor industriële look.

De kachel heeft nog een verflaag nodig voor het verouderingsproces.

Hilde bij poster.jpg

mei 24 - repetitieweekend

bottom of page